top of page
Search

Wie gaan hierdie somer in die see swem?Kwalifiseer jy? Of gaan jy op die kantlyn moet sit en kyk?

n Tydjie gelede, het ek een van my gunsteling dinge gedoen- 'n staptog langs die kus

in een van Suid-Afrika se mariene parke. Daar is vyf oornag stoppe, gemiddeld 12km

uit mekaar.

Die enigste ding wat jy elke dag moet doen, is om by die volgende hut uit te kom.

Een van die spesiale dinge oor roetes soos hierdie is dat jy feitlik gewaarborg is om

nooit paaie met 'n ander siel te kruis nie, behalwe vir die mense in jou eie klein

groepie.


Mens voel regtig heeltemal alleen met net voëls, skoenlappers, dolfyne, seesterre, anemone en ander kleurvolle wesens vir geselskap. Geen TV, geen telefone, geen advertensieborde, geen winkels, geen motors nie- net die aarde soos dit aan ons gegee is.


Die roete volg die kuslyn, op en af ​​langs 'n paar kranse. Elke paar kilometer kom jy by 'n ongerepte rotspoel of 'n wit strand waar jy in die heerlik verfrissende water kan spring.

Op 'n dag, toe ek uit een van hierdie wonderlike rotspoele kom, sê 'n warm, sweterige mede-stapper vir my: "As ek 'n figuur soos joune gehad het, sou ek ook nou swem"

Haar woorde het my regtig laat dink.


As ons in Desember op 'n oorvol Kampsbaai strand was, waar die spiertiere en modelle soos pronkperdjies paradeer, sou ek dit verstaan ​​het. Ek het sterk besware teen die skadelike ingesteldheid in ons kultuur wat biologiese diversiteit ontken. In die kultuur word sterk en maer opgehemel, en doodgewone mense lei aan voorkoms-angs. Ek weet van die onuitgesproke reël wat sommige toestemming gee om hul vlees te ontbloot en ander die vryheid ontken. Ek sou verstaan ​​het.


Die ding is, ons was in die middel van nêrens. Ons was nie op 'n plek met 'n mal, onbereikbare standaard nie. Daar was geen veroordelende skare nie.

Dolfyne sou nie die spel laat vaar het om te kyk nie. Die voëls sou nie agter ‘n vlerk aan mekaar kommentaar gelewer het nie. Die dassies op die rotse sou geen wenkbrou gelig het nie.


Die ding wat veroorsaak het dat sy nie in staat was om deel te neem aan die eenvoudige plesier van afkoel in die poel wat deur die natuur so vrylik verskaf het nie, het van binne gekom. Sy het dit met haar saamgedra, in haar eie kop.

Hoe werk dit??

Ek is nie 'n olifantkenner nie, en die storie wat ek vertel, is miskien mities, maar dit illustreer die punt wat ek wil maak:

Die olifant is die kragtigste landdier aarde. 'n Afrikaanse olifant kan tot 6400 kg weeg. Mense, 'n fraksie daarvan, het 'n manier gevind om hulle te tem. ‘n Olifant kalfie kry 'n koord om sy been, stewig vasgemaak met 'n sterk tou en 'n stewige paal wat diep in die grond gedryf word. Aanvanklik sal sy sukkel om los te kom, maar as sy wil, kan sy nie ontsnap nie. Uiteindelik word sy moeg en gee op om te veg, en aanvaar dat sy vas is.

Namate die olifant groei, word sy sterker. Die tou word dunner en die paal kleiner. Maar elke keer as sy weerstand teen die einde van die tou voel, stop sy. Sy dink dat sy nie verder kan gaan nie. Uiteindelik bereik die olifant volle grootte. Sy is geweldig groot en kragtig, maar kan maklik deur slegs 'n dun tou en 'n klein paal vasgehou word. Sy het opgehou om te probeer loskom. Sy is gekondisioneer om te glo dat sy nie kan nie.

Mense weet ook van hierdie kettings.


In een van die beroemde liedjies van Nina Simone sing sy “ I wish I knew how it would feel to be free. I wish I could break all these chaing holding me”

"Ek wens ek het geweet hoe dit sou voel om vry te wees, ek wens ek kon al die kettings breek wat my vashou"


Ek wens ek wens ek wens ek wens.


Wat as ons ook soos die olifante is, gevange gehou deur niks anders as ons eie gedagtes nie? Wat as ons eenvoudig uit hierdie boeie kan stap as ons net begin glo dat ons kan?

Die enigste manier om te weet of ons kan, is deur te probeer. Ondersoek en daag jou gedagtes uit. As jy jouself keer om iets te doen wat jy graag wil doen, vra hoekom? Wie het gesê jy kan nie?


Daar is perke aan wat ons mense kan doen. Werklike grense.

Ons kan byvoorbeeld nie vlieg nie en ons kan nie deur 'n brandende vuur loop of gif drink of met leeus in die natuur speel nie.

Maar ons kan dinge eet wat ons asem laat stink.

Ons kan dans as ons lus is, selfs al doen ons dit sleg.

Ons kan op trampoliene spring, al is ons nie meer kinders nie.

Ons kan onsself aanvaar soos ons is.

Ons kan swem, ongeag ons grootte of vorm, en ons KAN die stemme uitdaag wat sê dat ons nie kan nie. Die stemme in ons eie koppe en die van buite af.
52 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page